Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vergeet niet te Zingen: Johannes Passie

8 oktober 2022|15:00 - 16:00

€10,00 – €15,00

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Indrukwekkend, ontroerend, onvergetelijk. Woorden die passen bij het concert van deze middag in de Trudokerk in Stiphout (Helmond). Een wel heel bijzonder concert, in het kader van ‘Muziek is er voor iedereen’, voor alle rangen en standen, voor alle geledingen in onze samenleving. Muziek laat je je herinneringen opnieuw beleven; brengt je in beweging; geeft je een geluksgevoel; is meeslepend en voedt je gedachten. Muziek brengt mensen samen en verbindt ze.
Lambertus Concerten zet zich al jaren in om klassieke muziek te verankeren in de maatschappij en doet dat nu samen met het basisonderwijs en de ouderenzorg. Jonge scholieren van groep 3 en 4 van Bs. De Vlier, en mensen met dementie van Savant Woonzorgcentrum De Rivierenhof beleven samen kunst en klassieke muziek. De verbinding zoeken tussen jong en oud, in muziek en in de kunst in bredere zin. Samen ervaringen opdoen en uitwisselen, samen kunst maken, verhalen vertellen en vooral ook samen zingen rond een herkenbaar thema. Het is zo nodig, zeker in deze tijd: maatschappelijke inclusie en betrokkenheid. Lambertus Concerten staat midden in die samenleving en daarin past bij uitstek het participatieproject, getiteld ‘Vergeet niet te zingen’, waarvan op zaterdag 8 oktober de resultaten te zien en te horen zijn. Daarbij speelt natuurlijk het feit dat Lambertus Concerten in Helmond al een lange historie heeft van uitvoeringen van de grote Bachpassies met authentieke instrumenten. Deze speciale uitvoering past hier dan ook perfect in.

Het project is opgebouwd rondom de Johannes Passion, een van de mooiste en bekendste werken van Johann Sebastian Bach, een werk ook waarin veel herkenbare menselijke gevoelens en gedachten tot uiting komen. Wat doet muziek met mensen? Welke gevoelens en gedachten komen er boven bij het horen van een muziekstuk en hoe verwerk je die in woorden en beelden? Hoe belangrijk zijn deze momenten en vaardigheden voor ons jonge en oude brein!
Mensen met dementie zingen onder begeleiding van ervaren zangers samen koordelen uit de Johannes Passion van Bach. Gerepeteerd werd er in zorgcentra met ondersteuning van buddy’s, een muziektherapeute en andere vrijwilligers. Het geheel staat onder leiding van dirigent Paul van den Bemt.
Voorafgaand aan de eindpresentatie en het concert kregen de deelnemers kunstlessen van beeldend kunstenaars samen met jonge scholieren van basisschool De Vlier. Ook oma’ en opa’s konden samen met hun (achter)kleinkind een kunstwerk maken, over boosheid, verdriet, vreugde, maar ook over liefde, vriendschap en hoop. Start van het educatieproject op De Vlier was de inleiding van illustrator/auteur Marloes van Loon over haar interactieve prentenboek ‘Mijn oma is een superheld’, waarin de omgang met dementie en Alzheimer centraal staan. Daarnaast kregen de jonge scholieren een les over de functie en betekenis van muziek, speciaal voor mensen met dementie. Er volgden ontwerp- en schrijflessen, schilderworkshops, op school en in het woonzorgcentrum, begeleid door kunstdocent Juliënne Tullemans (Kunstkwartier). Centraal stond daarbij steeds de muziek van Bach.
En nu is het dan eindelijk zover: de presentatie in beeld, tekst en geluid van al die veelzijdige inspanningen van de afgelopen maanden. Het zal hartverwarmend en hartveroverend zijn; ondergedompeld worden in de prachtige muziek van Bach’s Johannes Passie en genietend van de indrukwekkende verhalen en de ontroerende tentoonstelling, allemaal in de passende ambiance van de Trudokerk in Stiphout. Een uniek ‘Gesamtkunstwerk’ dat we van harte bij u aanbevelen.

Meer info over het hele project kunt u hier vinden.

Please follow and like us:

Gegevens

Datum:
8 oktober 2022
Tijd:
15:00 - 16:00
Kosten:
€10,00 – €15,00
Site:
www.lambertusconcerten.nl

Organisator

Lambertus Concerten
Telefoon:
0492-590333
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Trudokerk
Dorpsstraat 34
Helmond (Stiphout), 5708GH Nederland
+ Google Maps