Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Scratch-dag

7 januari 2023|16:15 - 17:15

Op zaterdag 7 januari 2023 is er een unieke scratch-dag klassieke muziek met koor en orkest, o.l.v. de Spaanse dirigent Gabriel González Jiménez, in de Bethlehemkerk, Sperwerstraat 2 in Helmond. De eindpresentatie is te horen en te zien in het concert om 16.15u en is het resultaat van het bijzondere, unieke Profielwerkstuk van Lidwien Kuijper, een 18-jarige vwo-scholiere van het Jan van Brabantcollege in Helmond. Op het programma staan bekende, toegankelijke werken van o.a. Mendelssohn, Verdi, Bizet, Grieg en Beethoven. Een echte happening, dus uiterst geschikt voor jongeren en families. Een kleine bijdrage van €5 wordt gevraagd bij de entree van de kerk.

Dat kan anders, dacht de 18-jarige vwo-scholiere Lidwien Kuijper, toen ze voor haar vak Muziek op 6 vwo een profielwerkstuk moest maken. Muziek, daar moet je niet alleen over schrijven: muziek moet je horen, ervaren, meemaken, beleven!  En ze weet waarover ze praat, want Lidwien speelt al jaren fantastisch cello en doet dat nu ook bij de Young Musicians Academy van Fontys Hogescholen, de voorbereiding voor het conservatorium. Dus kwam ze met het idee een scratch-muziekdag te organiseren, met een projectkoor en orkest, geleid door de jonge Spaanse dirigent Gabriel González Jiménez, die momenteel studeert aan het conservatorium van Maastricht. Scratchen: je samen een dag onderdompelen in prachtige – in dit geval klassieke – muziek en aan het einde van die dag het resultaat van alle inspanningen aan publiek laten horen. Natuurlijk werd dit originele idee met veel enthousiasme ontvangen, maar zo’n dag vergt wel de nodige voorbereiding,  organisatie en expertise.

Lambertus Concerten, dat al jarenlang naast concerten ook educatieve projecten organiseert, bood spontaan aan dit unieke project te faciliteren en te ondersteunen. Het is immers haar missie om klassieke muziek breed in de samenleving te promoten en te verankeren. Deze samenwerking zorgde ervoor dat op 7 januari 2023, na gedegen voorbereidingen, de grote Scratch-muziekdag van start kan gaan.
Voorafgaand hieraan hebben enthousiaste deelnemende koorzangers en instrumentalisten zelfstandig hun partijen ingestudeerd, zodat ze op de geplande dag hun beste beentje kunnen voorzetten om samen heerlijk te musiceren en het publiek te laten ervaren wat het betekent om klassieke muziek te maken. Het programma is er dan ook naar: koorwerken van Thomas Tallis, Bruckner, Diepenbrock, Mendelssohn worden afgewisseld met beroemde melodieën van Verdi (‘Va pensiero’ uit Nabucco) en Beethoven (‘Ode an die Freude’ uit de negende symfonie), samen met orkestwerken van Grieg, Brahms (Hongaarse dansen) en Bizet (uit de opera Carmen). Aan het enthousiasme zal het niet liggen: samen maken ze er een fantastische happening van als eindpresentatie van het originele, unieke profielwerkstuk van Lidwien Kuijper. Dat wordt vast en zeker een dikke 9 voor de klassieke muziek!

Please follow and like us:

Gegevens

Datum:
7 januari 2023
Tijd:
16:15 - 17:15
Site:
www.lambertusconcerten.nl

Organisator

Lambertus Concerten
Telefoon:
0492-590333
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Bethlehemkerk
Sperwerstraat 2
Helmond, 5702PJ Nederland
+ Google Maps