Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Penta Kwintet

18 juni 2023|15:00 - 16:00

€12,50 – €17,50

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
2023-06-18 / 15.00 uur Penta Kwintet - normaal
17,50
80 beschikbaar
2023-06-18 / 15.00 uur Penta Kwintet - korting
12,50
80 beschikbaar

2 violen, 2 altviolen, 1 cello

Volop authenticiteit bij PENTA! Van hun authentieke instrumenten tot hun authentieke werken en uitvoeringen: alles ademt oorspronkelijkheid en echtheid bij dit ensemble.

De musici van PENTA hebben, naast hun liefde voor het 18e- en 19e-eeuwse kamermuziekrepertoire, grote affiniteit met de authentieke uitvoeringspraktijk. In hun gedeeld enthousiasme voor de sonore klankkwaliteit van het strijkkwintet is PENTA ontstaan. Het is als strijkkwintet het enige in zijn soort in vaste samenstelling. PENTA speelt op historische instrumenten met darmsnaren en bijbehorende strijkstokken. Alle vijf de instrumenten waarop PENTA speelt zijn aan het begin van de 18e-eeuw gebouwd in Amsterdam door de beroemde vioolbouwer Pieter Rombouts. Een unicum!

Als strijkkwintet kun je niet om Mozart heen. Hij schreef als één van de eersten voor het zogenaamde altvioolkwintet. Uiteindelijk vloeiden er maar liefst zes kwintetten uit zijn pen. Zijn goede vriend en collega Michael Haydn was hem voor. Die schreef vijf juweeltjes voor deze bezetting. Ze zijn veel minder bekend dan die van Mozart, maar niet minder de moeite waard.

Michael Haydn was de jongere broer van Joseph Haydn en toonaangevend als componist van kerkmuziek. Zijn requiem was van grote invloed op dat van Mozart. Het wederzijds respect was zo groot dat Mozart Michael Haydn uit de brand hielp toen hij te ziek was om een opdracht voor viool/altviool-duetten af te maken. Wolfgang en Michael, de Salzburgse pioniers van het repertoire.

Ruim twintig jaar later schreef de jonge Franz Schubert in Wenen zijn Ouverture voor strijkkwintet. Hij kende de muziek van Mozart en Haydn goed. Sinds zijn vroege jeugd speelde hij viool in het schoolorkest en op de lessenaars stond regelmatig muziek van Mozart, de ‘Haydns’ en tijdgenoten. Schubert bleef zijn hele leven een groot bewonderaar van de gebroeders Haydn.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Fonds Podiumkunsten

Please follow and like us:

Gegevens

Datum:
18 juni 2023
Tijd:
15:00 - 16:00
Kosten:
€12,50 – €17,50
Site:
www.lambertusconcerten.nl

Organisator

Lambertus Concerten
Telefoon:
0492-590333
Site:
www.lambertusconcerten.nl

Locatie

Raadszaal kasteel
Kasteelplein 1
Helmond, Nederland
+ Google Maps