Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Helmonds Kamerkoor & Eindhovens Kamerkoor

23 oktober 2022|15:00 - 16:00

€6,00 – €10,00

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Niet één maar twee topkoren presenteren zich deze middag in de Trudokerk in Helmond. En wat een prachtig, bijzonder programma hebben ze samengesteld: afwisselend enkel- en dubbelkorig. De beroemde dubbelkorige mis in Es, opus 109 (Cantus Missae) van Joseph Gabriel Rheinberger is een groot opgezet werk met prachtige melodielijnen, helemaal passend in de 19e-eeuwse romantische traditie. Wie ooit werk van deze componist gezongen heeft, weet hoe geweldig de opbouw en uitwerking van zijn melodieën is en hoeveel muzikaliteit en techniek het vereist van de zangers. Het bekende en heel geliefde dubbelkorige motet ‘Faire is the Heaven’ is een van de parels uit de Engelse koormuziek. De tekst is een fragment uit het 16e-eeuwse gedicht ‘A Hymn of Heavenly Beauty’ van de Engelse dichter Edmund Spenser, die bekend werd door zijn gedicht The Fairy Queen, waarin hij de Tudors en Queen Elisabeth l eerde. Het nu uitgevoerde ‘Faire is the Heaven’ is in 1925 op muziek gezet door de Engelse componist William Harris. Werkelijk hemelse muziek, sereen en rustig openend, met een pittig sneller middendeel, uitvloeiend in een fantastische apotheose. Daarnaast brengt elk koor afzonderlijk nog liederen uit eigen repertoire ten gehore. Niet voor niets hebben het Helmonds en het Eindhovens Kamerkoor elkaar opgezocht voor dit speciale concert: ze hebben elk van beide een ruim 70 jaar lange traditie in het regionale muzieklandschap. Dat betekent dus veel ervaring en liefde voor de klassieke muziek in de brede zin van het woord. Zeker ook met de veelzijdige expertise van hun beider dirigenten, respectievelijk Peter-Paul van Beekum en Arjan Veen, die naast koordirectie ook zang en orgel studeerden.

Het Helmonds Kamerkoor (HKK), opgericht in 1948 en daarmee het oudste nog actieve kamerkoor van Nederland, heeft zoals gezegd een lange geschiedenis in het Helmondse. In 2023 viert het zijn 75-jarig jubileum. Onder leiding van Peter-Paul van Beekum, die het HKK sinds 2017 artistiek leidt, brengt het koor een breed  repertoire van 15e eeuw tot heden, waarbij tekst en muziek altijd met elkaar verbonden zijn, om het publiek de totale beleving te laten ervaren. Naast kleine concerten, veelal a capella en rond een thema, voert het HKK ook groter werk uit in samenwerking met andere muziekgezelschappen in de regio. Dirigent Peter-Paul van Beekum is als dirigent verbonden aan diverse koren, en werkt ook projectmatig. Na zijn opleiding aan het Tilburgs conservatorium volgde hij o.a. masterclasses bij Daniel Reuss en Hans Leenders. Daarnaast is hij als zanger actief als solist en in diverse ensembles.
Het uit ongeveer 25 zangers bestaande Eindhovens Kamerkoor zingt op een hoog niveau koormuziek, rond een thema of componist. Veelzijdigheid en variatie zijn kernbegrippen: van renaissance tot hedendaags, van onbekend tot overbekend, a capella, met instrumentale begeleiding en met solisten: het repertoire is allesomvattend. Voor de grotere projecten werkt het koor zo nodig samen met gastzangers, -koren en -ensembles.
Het EKK staat onder leiding van de jonge dirigent en Arjan Veen, die ook als kerkmusicus en concertorganist is verbonden aan diverse kerken in de provincie Utrecht. Naast voltooiing van zijn opleiding orgel (cum laude) aan het Rotterdamse Conservatorium, behaalde hij zijn master koordirectie onlangs aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ook als zanger is hij actief bij verschillende koren en ensembles.
Een heerlijke muzikale middag staat u te wachten; een must voor koorliefhebbers!

Please follow and like us:

Gegevens

Datum:
23 oktober 2022
Tijd:
15:00 - 16:00
Kosten:
€6,00 – €10,00
Site:
www.lambertusconcerten.nl

Organisator

Lambertus Concerten
Telefoon:
0492-590333
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Trudokerk
Dorpsstraat 34
Helmond (Stiphout), 5708GH Nederland
+ Google Maps