Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Esther Kuiper (mezzo), Sven Weyens(bariton) en Maurice Lammerts van Bueren(piano) met Des Knaben Wunderhorn

21 oktober 2018|15:00 - 16:30

€15

Een koekoek en een nachtegaal houden een zangwedstrijd met een ezel als jury. Een schildwacht mijmert over zijn leven in de mysterieuze nacht. De heilige Antonius probeert verwoed de vissen te bekeren. Een soldaat bezoekt zijn geliefde voor zijn vertrek naar het slagveld. Humor, romantiek, drama, mythes en sprookjes: het is allemaal te vinden in de bundel volksgedichten ‘Des Knaben Wunderhorn’, een collectie anonieme Duitse volksgedichten uit de periode van de Middeleeuwen tot en met de 18de eeuw, verzameld door Clemens Brentano en Achim von Arnim. Mahler was dol op die teksten en zette er ruim twintig op muziek. 

De afwisseling tussen bijna mystieke, lang uitgesponnen liederen, felle, schrijnende of joviale soldatenliederen, grappige fabels en volkse wijsjes in een overkoepelend en altijd herkenbaar mahleriaans idioom maakt deze cyclus zo aantrekkelijk om uit te voeren en te beluisteren.  

De liederen zijn vooral bekend in de orkestversie, terwijl Mahler de meeste echter oorspronkelijk voor piano schreef. Deze originele versies worden ten opzichte van de orkestversies relatief weinig uitgevoerd. 

We hebben gekozen voor een aantal soldatenliederen, waaronder ‘Revelge’, het trommelsignaal voor het ontwaken van de soldaten, het treurige ‘Zu Straßburg auf der Schanz’, het opgewekte marcheerlied ‘Aus! Aus!’, het raadselachtige ‘Wo die schönen Trompeten blasen’ en ‘Schildwache Nachtlied’, waarin een schildwacht tijdens zijn wacht levensechte visioenen lijkt te krijgen van een meisje dat op hem wacht en hem wil geruststellen met haar zachte woorden.  

Een op het eerste gezicht opmerkelijke keus lijkt ‘Wenn mein Schatz Hochzeit macht’, beter bekend als het eerste lied van de vroegere cyclus ‘Lieder eines fahrenden Gesellen’. Dit gedicht is echter ook grotendeels afkomstig uit ‘Des Knaben Wunderhorn’, met wat aanvullingen in de tekst door Mahler zelf. Nog twee liederen waarin het afscheid de liefde tekent zijn ‘Scheiden und meiden’ en ‘Nicht wiedersehen’.   

‘Das Himmlische Leben’ geeft een kinderlijk sprookjesachtige voorstelling van de Hemel weer, terwijl we in ‘Urlicht’ de menselijke worsteling met het aardse bestaan horen, en een verlangen naar bevrijding van al het tijdelijke. 

Geflankeerd door tongue- in -cheek liederen zoals ‘Des Antonius van Padua Fischpredigt’, waarin zogenaamd vrome kerkgangers gehekeld worden, en het schertslied ‘Lob des Hohen Verstandes’, waarin Mahler zijn critici de oren wast, vormt deze muziek een rijke belevingswereld waarin zowel luisteraars als musici zichzelf kunnen herkennen. 

Na afloop van het concert zal de nieuwe CD ‘Revelge’ verkrijgbaar zijn bij de musici. N.B. alleen contante betaling mogelijk.

De Nederlandse mezzosopraan Esther Kuiper studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam waar ze afstudeerde als jazzzangeres. Kort na het behalen van haar masters realiseerde ze zich dat ze zich meer thuis voelde in de klassieke muziek. Ze volgde lessen bij onder anderen Pierre Mak, Annett Andriesen en David Bollen. Sinds 2012 werd zij gecoacht door Marion van den Akker.

Met haar warme geluid en brede muzikaliteit voelt Esther zich thuis in zowel opera, oratorio en Lied repertoire uit verschillende stijlperioden van barok tot hedendaags.

Recente en toekomstige opera-engagementen zijn La Contessa di Ceprano in Verdi’s Rigoletto bij De Nationale Opera (2017) en Dritte Dame in Mozart’s Die Zauberflöte in La Monnaie (Brussel, 2018).

Haar uitgebreide concertrepertoire omvat onder andere de de Mattheus Passion, de Johannes Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach (o.a. met het Concertgebouw Kamerorkest en het Gelders Orkest), Mozart’s requiem, Rossini’s Stabat Mater.

Verder zong zij Youngest Daughter in Trauernacht – een voorstelling van Katie Mitchell en Raphael Pichon met muziek van J.S. Bach (Aix-en-Provence Festival productie, Philharmonie de Paris),

​Esther Kuiper was finaliste en laureaat van het 50ste International Vocal Competition in ‘s Hertogenbosch, is laureaat van de Dutch Classical Talent Award 16/17, won de eerste prijs bij Concours Kasteel Doorwerth in 2013, ontving de Klaas Dijkstra Award op het Peter de Grote Festival 2012 in Groningen en de Publieksprijs bij het Presentatie Concert van de Stichting Nederlandse Vocalisten Presentatie in 2011.

Sinds 2012 doceert zij stemtechniek aan jazzzangers aan het Conservatorium van Amsterdam.

Sven Weyens (°1974, Antwerpen)  behaalde in mei 2016 zijn master klassieke zang met grote onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Hij is ondertussen een veel gevraagd bas-bariton in binnen en buitenland. Zo trad hij meermaals op  in de kamermuziekserie van het Residentieorkest en was in  de zomer van 2014  te horen in „ Von Fischer und seiner Frau” van Otmar Schoeck, een opera jubileum-productie van Opera Op Zak tijdens het grachtenfestival.

In november 2014 trad Sven Weyens op met Dover Beach van Samuel Barber live voor NPO 4. Hij  vertolkte in januari 2015 bij de Nederlandse Opera Academie de rol van Bartolo in een productie van Le Nozze de Figaro en vertolkte in  Festival Opera Aan Zee de rol van Don Alfonso  in Cosi fan Tutte. Verder vertolkte hij oa de rol van Mozes in Israelieten in der Wüste van CPE Bach en  zong hij de arias uit de Matheuspassie en Johannespassie van J.S. Bach met de Noord Nederlandsche Bach Academie.  Afgelopen zomer trad hij op in Crappone sur Arzon, wederom in Le Nozze de Figaro en in November 2016 maakte hij  zijn debuut tijdens de Martinu Festtage in Basel en Luzern  in de rol van Bobby uit Mahagonny Songspiel van Kurt Weil in een regie van Jiri Menzel.

Sven Weyens is van oorsprong cellist en is vast lid van het Residentieorkest. Hij legde zich naast zijn orkestwerk toe op kamermuziek en  trad als cellist op met  o.a. het Josef Aschtak Trio, waarmee hij tournees maakte door Portugal en Amerika. De brede muzikale ervaring die hij verwierf  als cellist drukt zich  uit in zijn zingen.

Pianist Maurice Lammerts van Bueren behaalde zijn diploma Uitvoerend Musicus bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij vervolgde zijn studie voor de aantekening Kamermuziek aan hetzelfde instituut bij Ludmilla Baslawskaja. Liedbegeleidingslessen kreeg hij onder meer van Graham Johnson en Rudolf Jansen.

Maurice Lammerts van Bueren heeft zich volledig toegelegd op het liedbegeleiden. Hij trad op met vele zangers, onder wie Angelika Kirchschlager, Henk Neven, Florieke Beelen, Kristina Bitenc, Thomas Oliemans, Marcel Reijans, Lilian Farahani, Ekaterina Levental, Henriette Feith, Karolina Hartman, Vivien Shotwell en Hans Pieter Herman. Daarnaast is hij oprichter en pianist van het Coco Collectief.
Onlangs kwam bij Avie Records de CD “The moon’s a gong, hung in the wild” uit, waarop hij Angelika Kirchschlager begeleidt in liederen van Jake Heggie.

Voordat hij zich uitsluitend richtte op het begeleiden van zangers, werkte hij als kamermusicus met vele instrumentalisten, zoals de violisten Theo Olof, Frederieke Saeijs en het vioolduo Theo Olof/Herman Krebbers. Met Trio Suleika, waarvan hij 13 jaar deel uitmaakte, won hij de Vriendenkrans van het Concertgebouw en de prestigieuze Kersjesprijs.
Naast optredens in Nederland gaf hij kamermuziek- en liedrecitals in België, Duitsland, Frankrijk, Trinidad, Slovenië, de Verenigde Staten, Taiwan, Zweden en Syrië.

Maurice Lammerts van Bueren is als coach verbonden aan de zangafdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Sinds 2008 is hij Steinway Artist.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Fonds Podiumkunsten

Please follow and like us:

Gegevens

Datum:
21 oktober 2018
Tijd:
15:00 - 16:30
Kosten:
€15
Site:
www.lambertusconcerten.nl

Organisator

Lambertus Concerten
Telefoon:
0492-590333
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Auditorium Elkerliek Ziekenhuis
Wesselmanlaan 25
Helmond, Nederland
+ Google Maps