Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Ensemble Fronimo (Israel): La Folia (verplaatst)

2 oktober 2021|20:00 - 21:00

€10 – €15

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
2021-10-02 / 20.00 uur Fronimo - Normaal
15,00
0 beschikbaar
Uitverkocht
2021-10-02 / 20.00 uur Fronimo - Jongeren
CJP of leerlingenkaart
10,00
0 beschikbaar
Uitverkocht

In verband met inreisrestricties vanuit Israël, moet dit concert helaas wederom verplaatst worden. Nieuwe datum wordt waarschijnlijk begin oktober 2022. Op de huidige datum komt een vervangend programma, klik hier voor info.

La Folía, ook wel bekend als folies d’Espagne (Frans), is een van de oudst bekende muzikale thema’s uit Europa. Mogelijk daterend uit de late middeleeuwen of vroege renaissance, en in de 16e eeuw populair geworden in heel Europa. Het thema of de harmonische progressie werd gebruikt als basis voor improvisaties en als dansmuziek  in theatervoorstellingen, vergelijkbaar met de ‘blues’-akkoorden die de basis vormden voor vele rock-‘n-roll- en popsongs in de 20e eeuw.
Ensemble Fronimo heeft een programma samengesteld die de muzikale thema’s van de Folia combineert met liederen, waar de thema’s van liefde samen met dwaasheid en waanzin door de muziek gekleurd worden.
Het programma neemt ons van de vroege Spaanse folía-liederen zoals “Rodrigo Martinez” en “Yo soi la locura” (ik ben de waanzin) naar Italiaanse composities van Monteverdi, Merula, en Engelse liederen van Dowland en Henry Purcell, die een specifiek genre ontwikkelde: “Mad songs”, theatrale monologen met plotselinge stemmingswisselingen, die zowel componist als uitvoerder veel expressieve vrijheid geven.

Het oude-muziekensemble “Fronimo” werd opgericht door sopraan Yeela Avital, harpvirtuoos Sarah Ridy en luitist Eitan Hoffer om de muziek uit te voeren van de “Stile rappresentativo” – de theatrale, expressieve en kleurrijke vocale muziek van de overgang van de renaissancestijl naar de vroege barok, in de late 16e en vroege 17e eeuw. Het ensemble is gespecialiseerd in de muziek van de “Florentine Camerata“, met componisten als Giulio Caccini (die een virtuoze zanger was en harp- en luitspeler), Monteverdi en Frescobaldi. De naam “Fronimo” komt van de titel van een boek van de luitist Vincenzo Galilei (vader van de beroemde astronoom) die een belangrijk lid was van de “Camerata de’ Bardi”, en een van de uitvinders van de nieuwe muziekstijl die leidde tot aan de ontwikkeling van de opera.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Fonds Podiumkunsten

 
Please follow and like us:

Gegevens

Datum:
2 oktober 2021
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
€10 – €15

Locatie

Raadszaal kasteel
Kasteelplein 1
Helmond, Nederland
+ Google Maps