Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Capella Sancta Maria: Tristezas me matan

29 mei 2022|20:00 - 21:00

€12,00 – €17,50

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Vrij onbekend, maar een absoluut top-ensemble in dit genre!

De meest invloedrijke Spaanse theoreticus van de 16e eeuw, Juan Bermudo, deelt de ‘excellente’ Morales in zijn Declaración (1555), in bij de buitenlanders, samen met o.a. Nicolas Gombert. Bermudo legt uit dat de muziek van ‘onze’ Morales zowel de charme en zachtheid van de Spaanse muziek bevat als de diepgang en vindingrijkheid van de Vlamingen. Bermudo was, net als andere theoretici, vol lof over het Vlaams contrapunt en moedigde musici aan om de Vlamingen te bestuderen en te imiteren, om de ”ware” muziek te leren. Morales was gefascineerd door de muziek van Josquin Desprez. Morales speelde een belangrijke rol in de lancering van de Vlaamse techniek in Spanje. Morales deelde een groot aantal publicaties met Gombert en baseerde zijn mis “Aspice Domine” op Gomberts werk met dezelfde naam.  Morales claimt de ware leerling van Josquin te zijn, hoewel het onwaarschijnlijk is dat hij bij hem studeerde.

De mis “Tristezas me matan” van Cristobal de Morales (c.1490-1553) is gebaseerd op een gelijknamige melodie van een anoniem gebleven componist. Hoewel de mis om een of andere reden niet was opgenomen in Morales’ beroemde uitgave Missarum (Rome 1544) is deze toch tot ons gekomen via een kopie in Manuscript 17 van de Sixtijnse Kapel. Als bewijs van de hoge waardering die voor de componist Morales en zijn muziek gekoesterd werd kan gelden dat vermeld wordt dat deze mis nog in 1624 gezongen werd, terwijl in die tijd muziek van meer dan 20 jaar na dato als “oud” bestempeld werd. Deze mis omvat alle kwaliteiten van Morales’ stijl, gecombineerd met een uitgesproken Spaans karakter.

Capella Sancta Maria is een professioneel vocaal ensemble onder leiding van Enrique López-Cortón  dat is gespecialiseerd in polyfonie uit de Spaanse renaissance. Het trad voor het eerst op in Utrecht tijdens het Oude Muziek Festival, in een workshop geleid door Paul van Nevel. Capella Sancta Maria combineert serieus musicologisch onderzoek met een frisse en moderne benadering van oude muziek. Polyfonie wordt door hen niet behandeld als een museumobject, maar als een kunstvorm op zich. Capella Sancta Maria heeft opgetreden op internationale festivals zoals onder andere Festival de Musica Antigua de Sevilla (Spanje), Festival Internacional de Arte Sacro (Madrid), Festival Espazos Sonoros (Spanje), Utrecht Oude Muziek Festival (Utrecht), Noorderkerkconcerten (Amsterdam), Musica Antica da Camera (Nederland). Zij worden geprezen om hun warme ronde klank , om de ontroerende interpretaties en hun originele programma.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Fonds Podiumkunsten

Please follow and like us:

Gegevens

Datum:
29 mei 2022
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
€12,00 – €17,50
Site:
www.lambertuscocerten.nl

Organisator

Lambertus Concerten
Telefoon:
0492-590333
Site:
www.lambertusconcerten.nl

Locatie

Trudokerk
Dorpsstraat 34
Helmond (Stiphout), 5708GH Nederland
+ Google Maps