Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Mulisch Kwartet (i.p.v. Cheng Quartet)

24 oktober 2021|15:00 - 16:00

€12,50 – €17,50

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Door onvoorziene omstandigheden i.v.m. Corona, waardoor 2 leden van het geplande Cheng Quartet niet beschikbaar waren, gaat het concert door het Cheng Quartet op deze datum helaas niet door. Twee van de leden hebben, samen met 2 andere toppers de handen ineengeslagen om onder de naam Mulisch kwartet toch een prachtig programma voor u te brengen.

Vier jonge strijkers buigen zich over karakteristiek kwartetrepertoire. Het strijkkwartet is gevestigd in Amsterdam en vertolkt kamermuziek op topniveau. Het programma bestaat uit twee contrasterende klassiekers; Haydn’s “Kaiser” kwartet en Dvořak’s Amerikaanse kwartet.
De reis begint in Oostenrijk-Hongarije aan het hof van prins Nicolaus Esterházy, waar Joseph Haydn zijn strijkkwartetten Op. 76 opdroeg aan graaf Joseph Georg von Erdődy. Het waren de laatste kwartetten die hij componeerde. Bijzonder en overigens zeer bekend is het derde kwartet uit de bundel van zes, genaamd “Kaiser”. De melodie was gevormd met als doel het als een volkslied vorm te geven. Haydn was in zijn jaren in Londen gefascineerd door het opkomen van het volkslied als nieuw genre en met dreigingen vanuit het Frankrijk van Napoleon zou Oostenrijk zeer gebaat zijn bij een melodie dat saamhorigheid belichaamde. Zo kwam het “God Save the King” in Oostenrijk tot stand als “Gott erhalte Franz den Kaiser”. De melodie leeft tot op de dag van vandaag voort als het Duitse volkslied, het Deutschlandlied, maar in het strijkkwartet zelf klinkt een prachtige thema met variaties.
Na een boottocht met de Tsjechische Antonin Dvořak naar de Verenigde Staten krijgt de reis een andere wending. Dvorak bracht na het schrijven van zijn 9e symfonie “Uit de nieuwe wereld” een zomer door in Iowa. Daar had hij al binnen enkele dagen de beginselen voor zijn 12e strijkkwartet. Er is veel om te doen geweest wat er nu muziek-inhoudelijk Amerikaans zou zijn aan het “American quartet”. Sommigen brachten de ostinati in de muziek in verband met Indiaanse trommeldansen. Ook zou het derde deel geïnspireerd zijn op vogelzangen die Dvořak hoorde tijdens zijn wandelingen die zomer. Anderen waren van mening dat men graag Amerikaanse invloeden zocht die er nauwelijks tot niet waren. Wel of niet uit de nieuwe wereld, de toonschilderingen en vele uiteenlopende melodieën maken dit werk ongetwijfeld een parel binnen het repertoire voor strijkkwartet.
Viool: Daniel Leenders / Valentine Blangé
Altviool: Shih-Hsien Tsai
Violoncello: Sheng-Chiun Lin

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Fonds Podiumkunsten

Please follow and like us:

Gegevens

Datum:
24 oktober 2021
Tijd:
15:00 - 16:00
Kosten:
€12,50 – €17,50

Locatie

Ridderzaal kasteel
Kasteelplein 1
Helmond, Nederland
+ Google Maps