Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Amsterdam Corelli Collective: De schouwburg in vuur en vlam

26 mei 2019|20:00 - 21:00

€15

Online verkoop gesloten, er zijn nog voldoende kaarten te koop aan de kassa voor aanvang van het concert!!

Let op: dit concert is met pauze, eindtijd ca 21.45 uur. Tijdens de pauze en na afloop zijn drankjes verkrijgbaar tijdens meet en greet met de musici. 

Een knetterend concert met muziek uit de bloeiperiode van de Amsterdamse schouwburg voor de brand in 1772! Amsterdam Corelli Collective brengt onder leiding van Shunske Sato (artistiek leider Nederlandse Bach Vereniging) een programma met muziek van o.a. Vivaldi en Corelli.

In 1772 sloeg het noodlot toe en verwoestte een enorme brand de Amsterdamse stadsschouwburg aan de Keizersgracht. Zo erg zelfs, dat men het uurwerk van de Westertoren kon aflezen alsof het klaarlichte dag was! De vlammenzee was volgens getuigenissen tot in Haarlem te zien. Maar de Amsterdammers bleven niet bij de pakken zitten. Twee jaar na de catastrofe herrees aan het Leidseplein een nieuwe schouwburg.

Deze gebeurtenis roept herinneringen op aan de grote brand waardoor in 2011 ons eigen Theater Speelhuis verwoest werd! en enkele jaren later herrees op een andere unieke plek in Helmond

Een paar decennia voor de brand in Amsterdam, op 7 januari 1738 om precies te zijn, was het voor de Amsterdammers echter een speciale dag. Toen vierde de schouwburg namelijk haar 100-jarig bestaan! Voor de gelegenheid stond de hele stad in rep en roer. Iedereen die iets voor de stad betekende moest erbij zijn. Speciaal voor Amsterdam schreef de toen al wereldbefaamde componist Antonio Vivaldi een virtuoos vioolconcerto.

Amsterdam Corelli Collective staat voor de gelegenheid onder leiding van vioolvirtuoos Shunske Sato (Artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging). Samen brengen zij u een verhaal over de barokke hoogdagen in Amsterdam, een unieke inkijk in het culturele leven van de Amsterdammer in de achttiende eeuw.

Die wordt perfect gekaderd door de geschiedenis van de schouwburg. Speciaal voor haar opening in 1638 schreef Joost van den Vondel zijn stuk ‘Gijsbrecht van Aemstel’ en werd er muziek van de Franse componist Lully opgevoerd. Amsterdam gold in diezelfde tijd als centrum voor de Europese muziekdrukkunst. Aan de Reguliersgracht bracht uitgever Estienne Roger zo de muziek uit van de razendpopulaire componist Arcangelo Corelli uit. Maar ook van eigen bodem werd muziek geschreven om theatervoorstellingen in te leiden.

Zo componeerde Hendrik Anders muziek voor zangspelen van onder meer Buysero. Later zou ook de ingeweken Italiaan Pietro Locatelli verschillende instrumentale introducties schrijven, speciaal voor de stadsschouwburg. Toen in 1738 de schouwburg haar Eeuwfeest vierde, werden alle registers opengetrokken. Via onderzoek van musicoloog Rudolph Rasch (Universiteit Utrecht) weten we welke muziek toen voor de Amsterdammers werd gespeeld. Naast het eerder vernoemde concerto van Vivaldi werd ook muziek van Temenza en Sammartini uitgevoerd.

Sato en Amsterdam Corelli Collective beloven u mee te nemen in een reis door de tijd. Een unieke inkijk in de muzikale en culturele hoogtepunten van het historische Amsterdam. Het belooft een concert te worden waar de vonken vanaf springen!

Dit concert is onderdeel van een educatie project voor het basisonderwijs. Meer info hierover vindt u hier.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Fonds Podiumkunsten

Please follow and like us:

Gegevens

Datum:
26 mei 2019
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
€15

Locatie

Auditorium Elkerliek Ziekenhuis
Wesselmanlaan 25
Helmond, Nederland
+ Google Maps