Laden Concerten

« Alle Concerten

Herdenkingsconcert door Nuove Musiche : Requiem M. Haydn

4 mei 2020|21:00 - 22:00

€10 – €15

Tickets

240 beschikbaar
Normaal 15,00
240 beschikbaar
Korting 12,00Kortingstarief: alleen geldig in combinatie met vriendenpas Elkerliek of gemeentemuseum
240 beschikbaar
Jongeren 10,00Jongerentarief: alleen geldig in combinatie met een leerlingenkaart, studentenpas of CJP

Op 4 mei herdenken we de gevallenen. Jarenlang was het een traditie in Helmond om op die dag een requiem uit te voeren. In 2017 heeft Lambertus Concerten deze traditie nieuw leven ingeblazen met het Requiem van Rheinberger, en in het jubileumjaar 2018, werd het bekende Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart uitgevoerd.

Aansluitend op de officiële herdenking in het Hortensiapark, start dit concert om 21.00 uur in aanwezigheid van burgemeester en wethouders.

Ook dit jaar staat er weer een bijzonder herdenkingsconcert gepland, waarbij dit keer een juweeltje uit de muziekliteratuur centraal zal staan: het Requiem van Johann Michael Haydn. Michael is de jongere broer van Joseph Haydn en heeft eigenlijk altijd in zijn schaduw gestaan. Volledig ten onrechte, want hij heeft een aantal parels van werken afgeleverd, waaronder dit requiem.

Uitgevoerd door Nuove Musiche en Lambertus Consort, de projectensembles van de Stichting Lambertus Concerten onder leiding van Jan van de Laar.

Johann Michael Haydn (1737- 1806), een van de meest talentvolle componisten van kerkmuziek in de late 18e eeuw. Hij was de jongere broer van Joseph Haydn.

Net als zijn broer werd Michael Haydn een koorjongen in de Stephansdom in Wenen, waar hij zijn vroege muzikale instructie ontving. Hij werd ontslagen uit de koorschool toen zijn stem brak, en hij verdiende vervolgens een precair bestaan ​​als freelance muzikant. In 1757 werd hij kapelmeester voor de bisschop van Grosswardein in Hongarije (nu Oradea, Rom.) En in 1762 werd hij concertmeester bij de aartsbisschop van Salzburg. Hij bleef de rest van zijn leven in Salzburg als concertmeester en volgde in 1781 Wolfgang Amadeus Mozart op als kathedraalorganist.

Tijdens zijn leven werd Michael Haydn beschouwd als een betere componist van kerkmuziek dan zijn broer. Van de vele missen die hij schreef, is Missa a due cori (ook bekend als Missa Hispanica; 1786) een uitstekend werk voor orkest- en vocale solisten, en zijn Requiem van 1771 beïnvloedde Mozarts eigen beroemde Requiem van 1791. Haydn schreef ook talrijke symfonieën, divertimenti en andere seculiere composities. Hij was een intieme vriend van Mozart (die zijn viool-altvioolduo’s schreef om een ​​opdracht te vervullen, Haydn was te ziek om ze te voltooien) en was een leraar van Carl Maria von Weber. Na zijn dood raakte Michael Haydn in de vergetelheid en pas na de Tweede Wereldoorlog werden zijn verdienste opnieuw erkend.

Michael Haydn schreef het requiem (Missa pro defuncto Archiepiscopo Sigismondo, of meer algemeen Missa pro Defunctis, Klafsky I: 8, MH 155) na de dood van de graaf aartsbisschop Sigismund von Schrattenbach in Salzburg in december 1771. Haydn voltooide het Requiem voor einde van het jaar met de ondertekening van het ‘S [oli] D [eo] H [onor] et G [loria.] Salisburgi 31 Dicembre 1771. Aan het begin van dat jaar stierf zijn dochter Aloisia Josefa en historici geloven dat dit persoonlijke verlies de motivatie was voor de compositie.
Zowel Leopold als zijn zoon Wolfgang Amadeus Mozart waren aanwezig bij de eerste drie uitvoeringen van Haydn’s Requiem in januari 1772, Het Requiem van Michael Haydn beïnvloedde Wolfgang bij het schrijven van zijn eigen Requiem in D minor, KV 626.

Please follow and like us:
error

Gegevens

Datum:
4 mei 2020
Tijd:
21:00 - 22:00
Kosten:
€10 – €15
Website:
www.lambertusconcerten.nl

Organisator

Lambertus Concerten
Telefoon:
0492-590333
Website:
www.lambertusconcerten.nl

Locatie

Auditorium Elkerliek Ziekenhuis
Wesselmanlaan 25
Helmond, Nederland
+ Google Maps